Zsirka Richárd – Beszámoló 2: V. Drámafordító műhely

Szűk közösség a műfordítóké, de korántsem zárt, ellentétben a közhiedelemmel. Többek közt ezt is megtapasztalhattuk 2017 júliusában, Nagyváradon, az ötödik alkalommal megrendezett „Hét nap, hét darab” néven futó drámafordító műhelyen. Újfent fény derült arra, hogy nem könnyű munka a műfordítás, sőt, gyakorlatilag egy teljes életforma-váltást követel meg az embertől – még akkor is, ha viszonylag rövid darabokról van szó. Azonban a napi 8-9 óra aktív „brainstorming” és koffeintúladagolás után sem mondhatta azt az ember, hogy kifáradt volna. Éppen ellenkezőleg: lelkesen várta a következő etapot.  

De hogy is nézett ki egy ilyen etap? Felkelt reggel a műfordító, avagy leendő műfordító, tette mondjuk hétkor, egy óra múlva már kész volt a reggelivel, és várta, hogy mit fordít aznap. Szürreális, helyenként dadaista párbeszédeket vagy egyszerűbb, letisztultabb struktúrájú művet? Politikai üzenetet közvetítő vagy szerelmi narratívát? Nyelvi humort, szójátékokat vagy explicit, helyenként obszcenitással is élő „most-jól-megmondom” stílust? A nap elején még csak sejti a választ, bár feltételezhetően már elolvasta az aznapra szóló darabot, mégis, a nap végére rájön, hogy a fordításával talán teljesen új értelmet adott egy adott műnek.

És hogy miért azzal a mondattal kezdtem ezt a szösszenetet, amivel? A válasz nagyon egyszerű: a műfordítás ebben a formában való űzése egy talán semmihez sem hasonlítható közösségformáló erő. Heves viták, baráti élcelődések, sziporkázó poénok, olykor padra borulva nevetés 10-15 percig. Mindezekből következik, hogy egy-egy problémás részletet kreatívan, együttesen fejtettünk meg, mindenki kivette a részét az ötletelésből és még akinek az ötleteit elutasították se érezhette rosszul magát, hiszen az ő hozzászólása nélkül talán nem születhetett volna meg a jó megoldás. Barátságok szövődtek/mélyültek el, közösség jött létre, egy intelligens közösség, amit a problémamegoldás kovácsolt és nem pedig, avagy nem kizárólagosan, a „lumpolás.”

Találkozunk jövőre!

 

További beszámolóink a student reports címke alatt találhatóak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *